Burn-out door corona?
Dit helpt het voorkomen
De coronapandemie geeft al bijna twee jaar lang steeds een nieuwe mentale knauw. De laatste lockdown kwam vrij abrupt, waardoor veel mensen zich niet goed konden voorbereiden, laat onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel zien. Gezinnen met kinderen kregen daarbij een week eerder kerstvakantie, wat in veel gevallen een nieuwe spagaat veroorzaakte tussen werk én privé.
Verdubbeling mentale klachten sinds pandemie
Het Centraal Bureau van Statistiek publiceerde in september 2021 al de uitkomst van een onderzoek naar psychische klachten door de coronapandemie. 15% van de Nederlanders boven de 12 jaar had in de eerste helft van 2021 psychische klachten. Dat is het hoogste percentage sinds dat het CBS is begonnen met het monitoren van de mentale gezondheid.
‘Dat is slecht nieuws,’ zegt Anton te Velde, burn-out specialist. ‘De coronapandemie is namelijk nog niet voorbij, wat betekent dat elke nieuwe maatregel extra stress genereert. En als men dan nog niet hersteld is van de vorige stress-periode, stapelt het op en ligt een burn-out op de loer,’ legt hij uit. ‘De arbeidsmarkt is krap, meer mensen zijn met verlof of kunnen minder makkelijk werken doordat er kinderen thuis zijn. Niet alleen de werkdruk neemt daardoor alleen maar toe, maar ook de werk-privé balans is structureel verstoord. Ik hoor veel werkgevers om mij heen die verwachten dat meer van hun werknemers burn-out gaan raken.’
Burn-out door coronapandemie voorkomen
Preventief handelen is noodzakelijk om een burn-out door de coronapandemie te voorkomen. ‘Want waar niemand op zit te wachten, is dat er na de coronapandemie een burn-out pandemie ontstaat,’ aldus burn-out specialist Anton te Velde.
Anton geeft je vijf tips die je kunnen helpen zicht te krijgen op wat er speelt en een burn-out te voorkomen:
Tip 1:
Onderzoek of je burn-out klachten hebt. Dat kan je heel makkelijk doen via deze test.
Tip 2:
Accepteer je onrust. Ertegen vechten kost alleen maar energie en lost niks op. Ruimte geven aan dat onrustige gevoel, helpt je om helder te kunnen kijken naar wat er speelt. Wat maakt het zo intens? Welke werkzaamheden of taken kosten teveel energie? Hoe ontspan je nog?
Tip 3:
Ga in gesprek met je werkgever. Kaart aan waar je mee zit, wat er speelt en zoek samen naar manieren om de last te verlichten.
Tip 4:
Ga in gesprek met een burn-out coach als je het zelf allemaal niet weet of al te ver burn-out bent. Of start het online 30-dagen programma waarbij je zelf aan de slag gaat met je burn-out om er voorgoed afscheid van te nemen.
Tip 5:
Cliché maar waar: zorg goed voor jezelf. Stel grenzen, bepaal werktijden en privétijden. En laat de boel wat vaker de boel zodat je met een boek op de bank kan kruipen, kan gaan wandelen of gewoon vroeg naar bed kunt gaan.
Had je wat aan dit artikel? Deel het gerust met vrienden die ook wat support kunnen gebruiken in deze tijd!
En wil je liever even sparren over wat er bij jou speelt? Plan vrijblijvend een eerste adviesgesprek!