Burn-out Specialist

View Original

Burn-out behandelingen

Wat zijn gangbare burn-out behandelingen? Een vraag die iedereen zichzelf stelt wanneer hij of zij tegen een burn-out aanloopt. Weet je nog niet zeker of je wel tegen een burn-out aanloopt? Lees dan eerst meer over de verschillende burn-out symptomen.

Burn-out is de toestand van mentale, fysieke en emotionele uitputting die wordt veroorzaakt door langdurige stress. Het kan de beste van ons overkomen wanneer we steeds maar weer moeten voldoen aan de constante eisen en verwachtingen van onze families, werk, de samenleving of van onszelf.

Een burn-out wordt over het algemeen uitgelegd als een psychisch gezondheidsklacht die bestaat uit depersonalisatie, emotionele uitputting en verminderde persoonlijke prestatie. Burn-out verlaagt je energieniveau waardoor je meestal onproductief en uitgeput raakt. Je gaat je hulpeloos, cynisch, wrokkig en hopeloos voelen bij alles wat je in je leven doet. Een goede burn-out behandeling is dan van groot belang.

In dit artikel:

Hoe weet je dat je een burn-out hebt?

Manieren om een burn-out te behandelen

Wie te benaderen voor een burn-out behandeling? Een psychotherapeut, psycholoog of specialist?

Welke therapieën worden gebruikt om burn-out te behandelen?

See this content in the original post

Hoe weet je dat je een burn-out hebt?

Voordat je een burn-out kunt behandelen moet je eerst weten of je een burn-out hebt. Burn-out is een langzaam proces, en het kan je in een mum van tijd uitschakelen. Voor je het weet heb je een burn-out. Focus eens je aandacht op jezelf en leer de veranderingen en symptomen te herkennen die kunnen leiden tot een burn-out. Deze veranderingen zijn:

  • Je voelt je bijna altijd moe

  • Je hebt last van spierpijn en spanning

  • Je eet- en slaapgewoonten zijn veranderd

  • Je voelt je hulpeloos en uitgeput bij elke taak die je doet

  • Je wilt geen verantwoordelijkheden meer nemen

  • Je stelt uit

  • Je bent geneigd tot het nemen van alcohol en drugs

  • Je reageert je frustraties af op anderen

  • Je bent nergens tevreden over


Het is belangrijk om eerlijk te zijn naar jezelf en je af te vragen of je deze dingen herkent bij jezelf en in je eigen leven. Als dat het geval is dan is het beter om meteen hulp te vragen. Als je namelijk geen aandacht geeft aan je eigen mentale gezondheid en een burn-out gaat behandelen, kan dit ervoor zorgen dat je alles verliest wat je hebt. Het kan je uiteindelijk doen beseffen dat je niet meer het leven leidt dat je altijd eigenlijk wilde hebben.


See this content in the original post

Hoe kan je een burn-out behandelen?

Als je weet dat je het punt hebt bereikt waarop je er niet meer mee om kan of wilt gaan, is het tijd om hulp te zoeken. Hier zijn een paar dingen die je kunt doen als je een burn-out hebt:

• Neem contact op met de mensen die het dichtst bij je staan. Je moet je openstellen en je gevoelens met ze delen. Zodat ze weten wat er in je omgaat. Daarnaast kun je vragen hoe zij ermee omgaan.

• Kijk naar de rol die de mensen in je leven hebben. Zijn die positief of negatief? Degene die een negatieve invloed op je hebben, zouden geen rol in je leven moeten nemen. Stop ermee en kijk of je afscheid van ze kunt nemen.

• Is het je werk dat de oorzaak is? Ga na welke wijzigingen je kunt aanbrengen op je werk. Overleg met je leidinggevende en neem daar een actieve rol in. Maak datgene bespreekbaar en geef aan wat je dwarszit. Toon aan dat je het beste voor ogen hebt voor jezelf en voor je leidinggevende.

• Raadpleeg een psychotherapeut, psycholoog of specialist. Een deskundige adviseur kan je helpen te bepalen wat de beste burn-out behandeling voor jou is.

Foto Priscilla Du Preez

See this content in the original post

Wie te benaderen voor een burn-out behandeling?

Een psychotherapeut, psycholoog of specialist?
Als het zover komt dat je de dingen niet onder controle kunt houden, moet je een gezondheidsdeskundige raadplegen. In dit scenario zijn er enkele opties, zoals een specialist, psycholoog of psychotherapeut. Wie je ook kiest, een ervaren deskundige zal zich inzetten om je zo goed mogelijk te begeleiden. Maar je moet wel begrijpen dat er verschillen zijn in het traject en de behandelingen die je krijgt.

Wat doet een psycholoog bij burn-out?

Een psycholoog zal reflectief te werk gaan en je verleden, heden, je gedachten, alles wat je dwarszit bespreken. Bovendien zal er worden gezocht naar de oorzaak van burn-out. Dit kan alles zijn dat in het verleden is gebeurd en waar je ook vandaag de dag nog last van hebt. Er zijn verschillende technieken en behandelingen die psychologen gebruiken om je inzicht te geven en je te helpen de controle terug te krijgen.

Wat doet een psychotherapeut bij burn-out?

Als het gaat om het raadplegen van een psychotherapeut gaan zij een stap verder in de behandeling van een burn-out dan een psycholoog. Zij kunnen ook ter ondersteuning medicijnen voorschrijven maar wees bewust dat dit meestal het laatste redmiddel is. Vooral in zware gevallen en situaties waarin dingen uit de hand lopen, je paniekaanvallen hebt als je opgebrand bent of als je het bewustzijn verliest, verslaafd raakt en soortgelijke dingen, dan moet je naar een psychotherapeut. Ze zullen je medicijnen voorschrijven om je te kalmeren, en dan zullen enkele technieken en therapieën worden toegepast om in het scenario te graven.

Wat doet een burn-out specialist als behandeling?

Een burn-out specialist richt zich specifiek op het begeleiden van mensen met een burn-out. Daar ligt haar specialisme. Bij een burn-out specialist kun je daarom ook snel terecht met je hulpvraag omdat er vaak geen wachtlijsten zijn. Het hele behandeltraject is gericht op het verhelpen van langdurige stress en het voorkomen of herstellen van een burn-out. De technieken die een burn-out specialist inzet is anders dan dat psychologen of psychotherapeuten doen.

Bij de Burn-out Specialist hanteren wij de BOVAG-methode wat een holistische en duurzame aanpak is. De combinatie van gesprekken en beweging toont aan dat dit de effectiefste methode is om snel tot de kern te komen en de weg naar herstel in te zetten.

Foto Michael Browning

See this content in the original post

Welke therapieën om burn-out te behandelen?

Als je met een burn-out te maken heeft, zijn er verschillende therapieën die ingezet worden afhankelijk van de persoon en opleiding die deze persoon heeft genoten. Een aantal bewezen en veelgebruikte methodieken worden hieronder benoemd.

Cognitieve gedragstherapie

Vanuit de westerse psychologie is de meest gebruikte en goedgekeurde therapie voor de behandeling van burn-out de cognitieve gedragstherapie. Voor cognitieve gedragstherapie (CGT) bestaan er onderzoeken die de werkzaamheid ervan bij de behandeling van burn-out bewijzen. (Korczak et al.)

De therapeut gebruikt CGT om de oorzaak van burn-out vast te stellen, inclusief gebeurtenissen en gedachten die de situatie hebben veroorzaakt, en past bepaalde technieken en hulpmiddelen toe om de patiënt te helpen weer een evenwichtig leven te leiden.

Bij CGT leert iemand de gedachten te identificeren die tot burn-out en stress leiden. Het helpt de patiënt de controle over zijn leven terug te krijgen door zijn gedachten, emoties en handelingen te beheersen om zo te voorkomen dat een burn-out zich opnieuw voordoet.

Mindfulness-therapie

Als je aan een burn-out lijdt, ben je waarschijnlijk met je gedachtes ergens anders dan in het hier en nu. Maak je je bijvoorbeeld zorgen over de dingen die in het verleden zijn gebeurd? Denk je dat je niets verdient? Twijfel je aan je capaciteiten? Of geloof je dat je geen toekomst hebt? Dit kan ervoor zorgen dat je niet langer verbonden voelt, afgeleid en verward raakt.

Therapeuten maken gebruik van mindfulness, waarbij de persoon leert in het moment te leven door ontspannen te zijn. Er wordt in deze therapie verschillende technieken gebruikt zodat je leert te ontspannen en tevreden te zijn met wat er is. Mindfulness-therapie blijkt efficiënter en sneller te zijn dan cognitieve therapie, omdat de technieken die daarbij betrokken zijn minder training vereisen. (Anclair et al.)

BOVAG-Methode

Deze methode voor het behandelen van burn-outs staat voor Beweging, Ontspannen, Voeding, Acceptatie en Gedrag. Het is wetenschappelijk gezien de meest effectieve methode voor het oplossen van burn-out klachten.

De BOVAG-methode is een holistische aanpak waarbij lichaam en geest als geheel meegenomen wordt in de aanpak van stress en burn-out. Zo wordt er bijvoorbeeld in de natuur gewandeld, wat bijdraagt aan beweging en ontspanning. Door de gesprekken die je voert tijdens de wandelingen krijg je inzicht in je eigen gedrag en kom je tot een punt van berusting en acceptatie. Daarnaast besteden we aandacht aan wat je eet en drinkt. Deze factoren hebben een belangrijk aandeel in je gemoedstoestand en welzijn.

Als dit een burn-out behandeling is die goed bij je past raden we aan om zeker eens contact op te nemen. Anton te Velde, burn-out specialist, zal je persoonlijk begeleiden in jouw traject om voorgoed van burn-out te genezen.

Het is belangrijk dat je een therapie kiest die bij je past want er zijn meerdere mogelijkheden om te herstellen van langdurige stress of een burn-out. Veel mensen worden door de huisarts doorverwezen naar de psycholoog of psychotherapeuten omdat dit de erkende weg is binnen de reguliere gezondheidszorg. Het is goed om te weten dat er nog andere methodieken zijn die zo effectief zijn.

Foto Eli DeFar

Hulp inschakelen of zelf aan je burn-out werken?

Burn-out behandelingen zijn er in diverse soorten en maten. In veel gevallen kan je zelf al starten met de behandeling van jouw eigen burn-out. De speciale 30-dagen online training van Burn-out Specialist Anton te Velde is daar een perfecte oplossing voor.

Een groot voordeel is dat je de training vanuit huis kunt doen, op jouw eigen tijden! Bekijk de 30-dagen training hier

Referenties:

https://www.thuisarts.nl/overspannen/ik-heb-burn-out

https://www.ggzgroep.nl/klachten/burn-out

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/burnout/art-20046642

https://www.who.int/news/item/28-05-2019-burn-out-an-occupational-phenomenon-international-classification-of-diseases

Michelle Luken; Amanda Sammons. “Systematic Review of Mindfulness Practice for Reducing Job Burnout”. https://ajot.aota.org/article.aspx?articleID=2484239. Geraadpleegd op 21 Oktober 2020.

 de Vos, Jan Alexander, et al. “Early Career Burnout among Dutch Nurses: A Process Captured in a Rasch Model.” Burnout Research, vol. 3, no. 3, Sept. 2016, pp. 55–62, 10.1016/j.burn.2016.06.001. Accessed 16 Mar. 2020.

 Korczak, Dieter, et al. “Therapy of the Burnout Syndrome.” GMS Health Technology Assessment, vol. 8, 2012, p. Doc05, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3434360/, 10.3205/hta000103.

 Meynaar, Iwan & Saase, Jan & Feberwee, T. & Aerts, T.M. & Bakker, Jan & Thijsse, W.. (2016). Burnout among dutch intensivists - A nationwide survey. 24. 12-17.

 W.B. Schaufeli, C. Maslach, T. Marek Professional burnout: recent developments in theory and research - Taylor & Francis, Washington (1993)