Is het burn-out of burnout?

Burn-out-Specialist Is het burn-out of burnout.jpg

In de Nederlandse taal gebruiken we steeds meer Engelse woorden om iets aan te duiden. Zo is het woord Burn-out oorspronkelijk een Engels woord. Echter, als je op het Internet kijkt dan zie je dat deze term op verschillende manieren wordt geschreven. Een snelle zoekactie levert als resultaat het volgende op:

• Burn-out

• Burnout

• Burn out


Maar wat is nu correct? Volgens de website onzetaal is de correcte schrijfwijze “Burn-out.” Hoewel het in het Engels wel aan elkaar geschreven wordt, is dat in het Nederlands anders. In het Engels wordt het namelijk geschreven als Burnout.


Schrijfwijze burn-out

Het woord wordt gezien als een Engelse samenstelling dat eindigt op een voorzetselbijwoord en dan krijgt het in het Nederlands een streepje. Dit gebeurt vaak bij woorden waarvan het voorzetselbijwoord met een klinker begint. Hieronder staan een aantal voorbeelden van dit soort vervoegingen:

Out: Burn-out, Inside-out, lay-out

In: All-in, drive-in, plug-in

On: Hands-on, slip-on, add-on

Off: Kick-off, spin-off, bake-off

Over: Flip-over, make-over, cross-over

Under: Down-under

Door de bovenstaande schrijfwijze te hanteren kunnen we opmaken dat burn-out de juiste schrijfwijze is.

image.jpg
 
 

Uitzonderingen

Er zijn nog wel uitzonderingen en bovenstaande regel is dus helaas niet altijd van toepassing. Daar gaan we ook niet echt op in, want deze website wil je informatie geven hoe je snel en effectief van een burn-out kunt herstellen. Wil je meer weten over de uitzonderingen, dan verwijzen we je graag naar de website van onzetaal.

image.jpg
 

Gebruik in medische sector

Als je dus op zoek gaat naar informatie over burn-out is wel handig om te weten of je daarbij Engelstalige of Nederlandstalige informatie wilt vinden. Zo zijn Pubmed en het National Center for Biotechnology information (NCBI), belangrijke Engelstalige medische informatiebronnen en als je daar opzoek gaat naar informatie over burn-out dan is het handig om te zoeken op “burnout”.

Interessante artikelen:

Therapy of the burnout syndrome
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22984372/

Depression: What is burnout?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279286/

DSM-V of DSM-5

Het DSM-V staat voor “Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th Edition: DSM-5.” Het is een handleiding waarin alle bekende mentale stoornissen beschreven staan en wordt ook veelvuldig hier in Nederland geraadpleegd. Deze versie dateert van 18 Mei 2013, daarin wordt burn-out gerefereerd als een aanpassingsstoornis.

Maar wat is dan een aanpassingsstoornis? Dat wordt in de DSM-5 omschreven als emotionele en gedragsmatige symptomen die binnen drie maanden ontstaan als reactie op een aanwijsbare stressor.

Dus naast het feit dat er verschillende schrijfwijzen zijn, is volgens de DSM-5 het ook niet een op zichzelf staand erkend psychische stoornis. Het kan verwarrend overkomen.

 
 

Burn-out herstel

Uiteindelijk ben je hier op deze website gekomen omdat je informatie wilt hebben over burn-out en hoe je er weer van af komt als dat voor jou van toepassing is. Boeit het nou werkelijk hoe het geschreven wordt? Wellicht als je de juiste informatie in de juiste taal wilt vinden.

Op deze website hebben we talloze artikelen over deze conditie waarmee we je hopelijk op weg kunnen helpen. Zo hebben wij een gratis e-book over burn-out, een burn-out test om een indicatie te krijgen of je echt een burn-out hebt en nog andere producten gericht op het herstellen van burn-out. Zoals een 30-daagse online videotraining, een e-book over voeding & burn-out en 1-op-1 personal coaching.

Heb je een burn-out en wil je er wat aan doen, neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.




Referenties:

https://onzetaal.nl/taaladvies/burnout-burn-out

https://www.ggzstandaarden.nl/zorgstandaarden/aanpassingsstoornis-incl-overspanning-en-burn-out/specifieke-omschrijving-aanpassingsstoornis

Vorige
Vorige

Verschil Stress, overspannenheid en burn-out

Volgende
Volgende

Stress en vermoeidheid